Szentbékkállán százéves múltra tekint vissza a színjátszás hagyománya.

1904-től Rácz Károly, majd 1910-től Mohos Ferenc tanítók rendeztek népszínműveket a faluban nagy sikerrel.

Az utókor számára a legmaradandóbbat 1930-tól kezdődően Marx Viktor tanító és kántor nyújtotta fantasztikusan energikus és tehetséges személyiségével. Kivételes szervezőkészséggel rendelkezett, aki a népszínműveken kívül operetteket is színpadra vitt. Szinte hihetetlen, de az 1930-as években még forgószínpadot is kialakítottak a Kultúrházban.

Bár kilenc év után Marx Viktor elköltözött a faluból, de még éveken keresztül visszajárt.

Később Temesvári Ferenc, majd Keresztúry Imre folytatták még másfél évtizedig a nagy hírű előd munkáját.

Sokévnyi szünet után Somogyi Ottó vezetésével 2005. szeptemberben megalakult a Marx Viktor Színjátszó Társulat.

Érdekes, hogy a színjátszók eredetileg csak egy rendezvény erejéig tervezték működésüket egy rövid, szórakoztató darabbal, de aztán a műsorból a szerző, Somogyi Ottó Én édes Katinkám… címmel egy komolyan vidám színdarabot kerekített, mely akkora siker lett, hogy a szentbékkállai bemutató után meghívást kaptak 2006-ban a Kapolcs nevéhez fűződő Művészetek Völgyébe is. Felléptek még a Káli Napokon, valamint a Sümegen megrendezett Regionális Faluszínpadi Találkozón.  Mindenhol óriási sikerrel szerepeltek a színjátszók.

Egy olyan kicsiny faluban, mint Szentbékkálla, óriási közösségteremtő ereje van egy ilyen színjátszó körnek. A szereplők lelkes amatőrök, akik szabadidejükben találkoznak. Nem a profi színészek babérjaira törnek, hanem arra, amit mindenki saját egyéniségéből eredően nyújtani tud. Büszkék arra, hogy az Én édes Katinkám… szerzőjével, történetével és valamennyi szereplőjével teljes egészében a faluhoz kötődik.

A 2005/2006 évben az Én édes Katinkám… c. színdarab előadásában szerepeltek, közreműködtek: Bányai Szabolcs, Botos Antal, Csombó György, Farkasné Szennyai Andrea, Gárdonyi László, Molnár Endre, Molnár Réka, Németh Ottó, Rácz Péter (Recege), Sárvári Attila, Sárvári Tibor, Somogyi Ottó, Dr. Sövényházi Ilona, Tóth Zsuzsi, Varga Gyula (Gúnár).

Somogyi Ottó honlapja:

"Marx Viktor" Színjátszók

Polgárőr és
Falufejlesztő Egyesület

 Ifiasszonyok Baráti Kör

Vissza a főmenübe


 

HTML Help Site

Copyright © 2008  A honlapot közösségi összefogással a www.kalidekor.hu készítette.